31/10/2015

Paljon iloa kurpitsasta / Pumpkin Day










Ostin torilta kotimaisen kurpitsan alle kahdella eurolla, ja siitä hankinnasta oli moneksi. Lapsen kanssa kaiverrettiin lyhty - minä ideoin silmät ja lapsi hahmotteli tussilla suuaukon, jonka minä leikkasin. Pienempiä lyhtyjä ollaan tehty appelsiineista.

Kurpitsan sisälmyksestä sitten valmistin keittoa ja focaccia-tyyppistä gluteenitonta leipää, ja lisäksi siemenet paahdettiin naposteltavaksi.


Paahdetut kurpitsansiemenet

kurpitsansiemeniä
ruususuolaa
kuivattua chiliä (myllystä)
oliiviöljyä

Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Irrota siemenet kurpitsasta ja huuhtele kylmällä vedellä. Kuivaa esim. keittiöpyyhkeen päällä ja kaada uunipellille leivinpaperin päälle. Lorauta päälle hieman oliiviöljyä, suolaa ja chiliä ja sekoita. Levitä siemenet tasaisesti pellille ja paahda uunissa 10-15 min.



/ / /



We don't traditionally celebrate Halloween, but we like teaching our daughter about culture and habits around the world. And she does attend international daycare here in Helsinki, which means it's not actually a huge effort for us parents ;)

So I went and bought a pumpkin at the market, and we carved it together. I decided how the eyes should be and the five-year-old drew the mouth, which I then cut. We also made a few lanterns out of oranges - easy and fun!

I then prepared pumpkin soup for lunch, some focaccia style gluten-free pumpkin bread and roasted pumpkin seeds for snack.

Happy Halloween!


Roasted Pumpkin Seeds

pumkin seeds
himalayan salt
dried chilli flakes
olive oil

Scrape the seeds out with a spoon. Rinse the seeds in cold water and dry on a kitchen towel. Pour them on a baking tray, on a baking sheet. Add a little bit of olive oil, salt and chilli flakes. Mix well and spread evenly on the tray. Bake at 180°C for 10-15 minutes.



No comments: