17/09/2015

Hotti harrastus / One Hot Hobby












Tai katsotaan nyt, että tuleeko tästä varsinainen harrastus, kunhan räpellän. Sain juhannuksen tienoilla paikallisen kierrätysryhmän kautta pieniä chilinalkuja, joiden siemenet oli kuulemma tuotu Unkarista. Kasvit olivat kahta eri lajiketta. Lomailun ja muiden kesärientojen keskellä en ehtinyt oikein panostaa chiliraukkojen hyvinvointiin, mutta syyskesällä ne alkoivat siitä huolimatta kukkia ja tuottaa satoa. Nyt niitä on muuten lannoitettu matokompostin tuottamalla mullalla! Tuossa keittiön ikkunalaudalla kasvit ovat olleet ilonamme.

Viime viikonloppuna käväisimme mökkireissun yhteydessä maalla ihan mahtavilla lähiruokamessuilla. Myytävänä oli vaikka mitä ihanaa, ja minä iskin silmäni chilipensaisiin. Jättimäinen raakileita ja kukkia täynnä oleva puska maksoi 3 euroa, ja miten kauniskin se on! Myyjä ohjeisti, että näistä erittäin vahvoista pienistä punaisista hedelmistä noin 1/4 riittää maustamaan tulisesti ruoan neljälle hengelle.

Olemme miehen kanssa ihastuneet tummaan chilisuklaaseen, joten kokeilin oman raakasuklaan maustamista tuoreella chilillä. Ilmeisesti tulisuus voimistuu kuumennettaessa, sillä suklaaseen ei tullut paljonkaan makua, mutta wokista tuli sopivan tulista. Joka tapauksessa suklaasta tuli niin järkyttävän hyvää, että jaanpa ohjeen kuitenkin.

Chilipensaiden talvehtimaan laittamisesta voi lukea esim. täältä Papu ja pelargoni -blogista.


Chili-appelsiiniraakasuklaa

1 dl raakakaakaovoita
3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
2 rkl hunajaa
vahvaa tuoretta chiliä oman maun mukaan
2 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl carobjauhetta
1 tl macajauhetta
ripaus vaniljajauhetta, vaniljansiemeniä tai vaniljauutetta
puolikkaan appelsiinin kuori raastettuna (loput valmiin suklaan kanssa tarjoiltavaksi)
1/2 tl kanelia
ripaus ruususuolaa
Sulata vesihauteessa raakakaakaovoi ja kylmäpuristettu kookosöljy. Sekoita joukkoon hunaja, appelsiininkuoriraaste ja chili mahdollisimman pieneksi pilkottuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä kaikki aineet. Sekoita tasaiseksi ja levitä leivinpaperin päälle esim. lautaselle ohueksi levyksi. Laita pakastimeen jähmettymään. Noin puolen tunnin päästä suklaa on jähmettynyt lohkeilevaksi. Ripottele myllystä vielä päälle hieman suolaa ja loput appelsiininkuoriraasteet. Nauti!



/ / /



Or, we'll see if this will become an actual hobby, at least so far it's been fun! It was midsummer when I got a few small chili plants through the local recycling group. The kind lady told me the seeds were brought from Hungary, but otherwise the plants remained a mystery. I wasn't able to take care of them properly in the middle of the holidays, but during the autumn they've started blooming and growing fruit anyway. We've enjoyed watching them grow on the kitchen windowsill.

We spent the last weekend at the summer cabin and stopped by at a wonderful local and organic food fair. I struck my eyes in flower-filled chili plants that cost only tree euros per bush! It is so beautiful too, I hope I'll be able to keep it alive through the wintertime.

We have fallen in love with dark chili flavoured chocolate, so I tried seasoning my own raw chocolate with fresh chili. Could have used a bit more, next time then. Anyway, it is so delicious in my opinion, that the recipe is worth sharing.


Chili and orange flavoured raw chocolate 
1 cup raw cacao butter
3 tablespoons cold-pressed coconut oil
2 tablespoons honey
strong fresh chilies to your taste 
2 tablespoons raw cocoa powder
1 tablespoon carob powder
1 teaspoon maca powder
a pinch of vanilla powder, vanilla seeds or vanilla extract
1/2 orange's zest grated (serve the rest with the finished chocolate)
1/2 teaspoon cinnamon
a pinch of rose salt
In a double boiler melt the raw cacao butter and cold-pressed coconut oil. Stir in the honey, orange zest and chili peppers, chopped as fine as possible. Mix the dry ingredients and combine all. Stir until smooth and spread a thin layer on a plate covered with baking paper. Put into the freezer to solidify. Wait for approximately half an hour and your chocolate has become solid and crumbling. Sprinkle some ground rose salt and the rest of orange zest on top. Enjoy!





No comments: